Temperature se višajo, zato sem se tokrat odločila, da spečem nekaj sadnega in sočnega. Nisem bila razočarana – tale narobe obrnjen breskov kolač je oboje in še več. :) Recept je zelo enostaven in hiter pa še prezrele breskve lahko porabiš na najboljši način.
Priprava: 15 minut
Čas peke: 30 minut
Količina: en kolač v modelu za torte (premer 26 cm)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
1. Olupi breskve in jih nareži na krhlje.
2. Stopi 55 g masla in ga polij po modelu za torto. Maslo pomaži tudi po stenah modela, da se ti kolač ne bo prijel. Po maslu posipaj rjavi sladkor. Po dnu lepo razporedi krhlje breskev in jih posipaj z malo cimeta.
3. V posodi zmešaj moko, mandeljne, pecilni prašek, sol in mleti cimet.
4. V drugi posodi dobro zmiksaj 115 g masla z belim sladkorjem. Dodaj jajce in vanilijevo aromo in spet zmiksaj. Nato dodaj še mešanico z moko in spet zmiksaj. Na koncu dodaj še mleko in vse skupaj še enkrat dobro zmiksaj. Maso prelij čez breskve in poravnaj.
5. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 180 stopinj, in peci približno 30 minut. Preveri ali je kolač pečen z zobotrebcem.
6. Vzemi iz pečice in počakaj 10 minut. Nato s tankim nožem zdrsni okoli oboda, da ga boš lažje ločil od kolača. Kolač zvrni na krožnik/podstavek za torte tako, da bo spodnji del z breskvami zdaj na vrhu. Postrezi še toplo.
Kolač je res sočen in sladek, breskve in mandeljni se super dopolnjujejo, da o karameliziranem obodu sploh ne govorim (maslo in sladkor se namreč super zapečeta). :) Poleg kolača postrezi še kepico vanilijevega sladoleda ali malo stepene smetane, ali pa kar oboje, kot sem naredila jaz. Najboljši je, ko je še topel, tako da predlagam, da ga pred ponovnim serviranjem malo pogreješ, če se je vmes že ohladil.
Vir osnovnega recepta: TasteOfHome.com
Be the first to post a comment.