Jun
3

Sočen breskov kolač

Avtorica: Eva Ferme

Temperature se višajo, zato sem se tokrat odločila, da spečem nekaj sadnega in sočnega. Nisem bila razočarana – tale narobe obrnjen breskov kolač je oboje in še več. :) Recept je zelo enostaven in hiter pa še prezrele breskve lahko porabiš na najboljši način.

Priprava: 15 minut
Čas peke: 30 minut
Količina: en kolač v modelu za torte (premer 26 cm)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 5 zrelih breskev
  • 170 g masla (55 g + 115 g)
  • 100 g rjavega sladkorja
  • mleti cimet za posip breskev
  • 90 g moke
  • 75 g mletih mandeljnov
  • 1,25 čajne žličke pecilnega praška
  • ena četrtina čajne žličke soli
  • pol čajne žličke mletega cimeta
  • 1 jajce
  • 150 g belega sladkorja
  • 1 čajna žlička vanilijeve arome
  • 130 ml mleka

Postopek:

1. Olupi breskve in jih nareži na krhlje.

IMG_6796

2. Stopi 55 g masla in ga polij po modelu za torto. Maslo pomaži tudi po stenah modela, da se ti kolač ne bo prijel. Po maslu posipaj rjavi sladkor. Po dnu lepo razporedi krhlje breskev in jih posipaj z malo cimeta.

IMG_6797

IMG_6801

3. V posodi zmešaj moko, mandeljne, pecilni prašek, sol in mleti cimet.

IMG_6803

4. V drugi posodi dobro zmiksaj 115 g masla z belim sladkorjem. Dodaj jajce in vanilijevo aromo in spet zmiksaj. Nato dodaj še mešanico z moko in spet zmiksaj. Na koncu dodaj še mleko in vse skupaj še enkrat dobro zmiksaj. Maso prelij čez breskve in poravnaj.

IMG_6804

IMG_6806

IMG_6807

IMG_6808

IMG_6809

IMG_6810

IMG_6811

IMG_6812

5. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 180 stopinj, in peci približno 30 minut. Preveri ali je kolač pečen z zobotrebcem.

6. Vzemi iz pečice in počakaj 10 minut. Nato s tankim nožem zdrsni okoli oboda, da ga boš lažje ločil od kolača. Kolač zvrni na krožnik/podstavek za torte tako, da bo spodnji del z breskvami zdaj na vrhu. Postrezi še toplo.

IMG_6814

IMG_6816

IMG_6826

IMG_6819

Kolač je res sočen in sladek, breskve in mandeljni se super dopolnjujejo, da o karameliziranem obodu sploh ne govorim (maslo in sladkor se namreč super zapečeta). :) Poleg kolača postrezi še kepico vanilijevega sladoleda ali malo stepene smetane, ali pa kar oboje, kot sem naredila jaz. Najboljši je, ko je še topel, tako da predlagam, da ga pred ponovnim serviranjem malo pogreješ, če se je vmes že ohladil.

IMG_6825

IMG_6829

Adaptacije recepta:

  • Uporabiš lahko praktično katero koli sadje, ki je sočno – marelice, slive … Pomembno je le, da je zrelo, mogoče celo malenkost prezrelo, saj to potem poskrbi za sočnost.
  • Namesto mandeljnov lahko uporabiš katere druge oreščke ali pa samo moko.

IMG_6830

Vir osnovnega recepta: TasteOfHome.com