Po dolgem času sem spet pekla nekaj kokosovega. Da pa stvar ne bi bila preveč dolgočasna, sem se odločila, da kokosu dodam še jagode. Kaj sem ugotovila? Prvič, kokos in jagode se res odlično dopolnjujejo; in drugič, kokos bo definitivno od zdaj naprej prišel večkrat na vrsto. :)
Priprava: 30 minut
Čas peke: 60-70 minut
Količina: ena torta, premera 23 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Sestavine za kokosov biskvit:
Sestavine za kokosovo kremo z jagodami:
1. V posodici zmešaj topli pinjenec in sodo bikarbono – mešanica bo malo kipnila.
2. V drugi posodi zmešaj moko in kokosovo moko.
3. V tretji posodi zmiksaj sladkor z maslom. V mešanico dodaj rumenjake in vanilijev ekstrakt ter še enkrat zmiksaj. Nato dodaj polovico mešanice z moko in polovico mešanice s pinjencem in zmiksaj. Dodaj preostalo moko in pinjenec in vse skupaj še enkrat lepo zmiksaj.
4. V četrti posodi (ja, posod umažeš kar nekaj, ampak imej pred očmi cilj :P) iz beljakov stepi trd sneg. Sneg previdno vmešaj v maso, da se vse skupaj lepo poveže.
5. V pomaščen pekač za torto razporedi mešanico za biskvit in jo poravnaj, saj masa ni tekoča. Kot vidiš imam jaz nastavljiv obod, zato sem malo improvizirala. :) Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo predhodno ogrel/a na 175 stopinj in peci 60-70 minut. Pečenost biskvita preveri z zobotrebcem ali tankim nožem, če je biskvit previsok.
6. Ko je biskvit pečen, ga pusti, da se ohladi in vmes pripravi kremo.
7. 250 g jagod očisti in nareži na manjše koščke. V posodi zmiksaj mascarpone, maslo, kokosovo mleko, sladkor v prahu in kokosovo moko. Če želiš, da je krema gladka, kokosovo moko izpusti, vendar boš potem moral/a dodati nekaj želatine, da se bo vse skupaj strdilo.
8. Ohlajen biskvit prereži na pol. Spodnjo plast biskvita pokapljaj s kokosovim mlekom in daj okoli njega obod, da se bo krema lahko lepo strdila. Dno biskvita premaži s kokosovo kremo, nanjo položi narezane jagode in vse skupaj prekrij z dvema tretjinama preostale kreme (nekaj je namreč rabiš še za premaz torte). Pokrij z drugim biskvitom in postavi v hladilnik za kakšno uro.
9. Ko se torta ohladi, odstrani obod in jo premaži s preostalo kremo. Torto z vseh strani posipaj s kokosovo moko in okrasi s kakšno lepo jagodo.
10. Preostalih 250 g jagod spasiraj in vanje vmešaj en vanilijev sladkor.
11. Torto postrezi, preko pa polij malo jagodnega pireja.
Kokos in jagode so se izkazale za zelo osvežilno kombinacijo (skoraj sem videla en otoček s palmo, ko sem poskusila torto :)). Biskvit je bil mehek in sočen, krema pa ne pretežka, ker so bile zraven tudi jagode. Piko na i pa doda še jagodni pire – tega vsekakor ne izpusti. :)
Vir osnovnega recepta: blog ForkInTheKitchen.
Be the first to post a comment.