Avg
3

Pirini polnozrnati krekerji

Avtorica: Eva Ferme

Ta teden imam očitno bolj zdrave prebliske glede hrane. :) Danes sem pekla krekerje iz pirine polnozrnate moke, semen in sira. Bili so tako hitro narejeni, da kar nisem mogla verjeti, pa še nobene packarije ni bilo. Ko se ohladijo so fino hrustljavi in so super malica z dodatki ali brez.

Priprava: 15 minut
Čas peke: 20 minut
Količina: približno 20 krekerjev (10 cm dolžine in 5 cm širine)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 225 g pirine polnozrnate moke
  • tri četrtine čajne žličke soli
  • 30 g sezama
  • 20 g celega maka
  • 30 g pinjol
  • 50 g naribanega ementalca/čedarja
  • 50 g naribanega parmezana
  • pol čajne žličke kajenskega popra
  • 1 jušna žlica olivnega olja
  • 130 ml vode
  • nekaj naribanega parmezana za posip

Postopek:

1. V posodi zmešaj vse suhe sestavine. Nato vmešaj še olje in vodo. Mogoče boš potreboval kakšno žlico vode več ali manj, zato jo dodajaj postopoma. Vse skupaj zgneti v kepico. Masa se nič ne lepi na prste in je zato super za gnesti. :)

IMG_7310

IMG_7311

IMG_7312

2. Kar na papirju za peko razvaljaj testo na približno pol centimetra debelo. Testo se nič ne prijema na valjer tako da ga sploh ne rabiš pomokati. :) Testo razreži na krekerje poljubne oblike in razporedi po peki papirju tako, da se ne dotikajo. Peki papir prestavi na pekač. Krekerje potresi z malo naribanega parmezana.

IMG_7313

IMG_7314

IMG_7315

3. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 200 stopinj. Peci 15 minut. Nato nastavi na spodnje gretje, da se krekerji lepo zapečejo tudi spodaj, in peci še pet minut. Ko so krekerji lepo obarvani, so spečeni – moji so potrebovali točno 20 minut vsega skupaj. :)

IMG_7316

4. Krekerje pusti, da se ohladijo, saj šele ohlajeni postanejo trdi in hrustljavi.

IMG_7318

IMG_7321

IMG_7328

IMG_7322

Ti krekerji se naredijo res hitro. Moram reči, da je njihov velik plus tudi to, da ni nobenega packanja. :) So dokaj zdravi in zelo okusni – skratka, splača se jih poskusiti. :) Super jih je tudi pomakati v razne omakice, lahko pa jih tudi preprosto obložiš kot kruhke.

IMG_7317

IMG_7320

IMG_7326

Adaptacije recepta:

  • Namesto pirine polnozrnate moke lahko uporabiš katero koli drugo moko.
  • Ementalec lahko zamenjaš s čedarjem, gaudo … Predlagam, da parmezan pustiš, ker da res fin okus. Lahko pa seveda ves sir preprosto izpustiš. :)
  • Semena lahko dodaš katera koli – sončnična, bučna …
  • Dodaš lahko tudi razna zelišča.

IMG_7324

Osnovni vir recepta: blog Culina.