Jan
0

Posodice iz listnatega testa

Avtorica: Katarina Pirš

Za silvestrovo sva s prijateljico pripravljali večerjo in jaz sem bila med drugim zadolžena za mrzlo predjed. Zamislila sem si nekaj svežega in naredila posodice iz listnatega testa, ki sem jih nadevala s kremnim sirom in okrasila z avokadom in dimljenim lososom. Bile so super začetek odlične večerje in večera nasploh. :)

Priprava: 40 minut
Čas peke: 5 – 10 minut
Količina: 10 kosov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 250 g listnatega testa (zmrznjenega)
  • 80 g kremnega sira (npr. Filadelfije)
  • 1/2 žlice limone + 1 dodatna žlica
  • ščepec soli
  • malo suhe bazilike
  • 1/4 avokada
  • 75 g dimljenega lososa

Postopek:

1. Listnato testo odtališ, kar lahko traja več ur.

2. Testo razvaljaš v štirikotnik, ki naj bo čim tanjši (par milimetrov). Imej v mislih, da se bo v pečici razširilo.

3. Z nožem ali rezilom za pico testo razrežeš v 10 kvadratov, širokih približno 10 centimetrov.

4. v pekaču za mafine namastiš 10 lukenj in vanje položiš kvadrate testa. Oblikuješ jih čim bolj po stranicah in se trudiš narediti lepo obliko. Z vilico dobro prebodeš dno testa.

5. Testo pečeš 5 minut na 200 stopinj. Vmes nekajkrat pogledaš, če se lepo peče. Če je testo predebelo, bo nabreknilo toliko, da ne bo prostora za nadev. V tem primeru vzameš pekač ven in z vilico testo potisneš na strani ter sploščiš dno. Testo pečeš toliko časa, da postane zelo svetle rumene barve. Nato ga odstraniš iz pečice in pustiš, da se posodice ohladijo.

6. V posodi dobro zmešaš kremni sir, sol, pol žlice limoninega soka in baziliko. Avokado narežeš na majhne koščke in jih dobro povaljaš v posodici z eno žlico limoninega soka, da ne bodo oksidirali in bodo dolgo imeli lepo barvo. Losos narežeš na trakove, široke približno 1 cm in dolge 2 cm.

7. Ko se posodice ohladijo, vsako do vrha napolniš s kremnim sirom. Okrasiš jih z dvema koščkoma avokada in lososom, zvitim v tulec.

8. Veselo poješ ostale koščke avokada.

A se vidi, da sem noro navdušena nad svojim novim stojalom? :P

A se vidi, da sem noro navdušena nad svojim novim stojalom? :P

Sama sem se med peko bala, da posodice ne bodo služile svojemu namenu, ker je testo predebelo in ne bo dovolj prostora za nadev. Na koncu sem uspela narediti dovolj luknjice, da je izpadlo super. Žal mi je le, da nisem imela jajca, da bi z njim premazala testo. To bi mu naredilo lepo zlato rjavo barvo.

Posodice so zelo hrustljave in zahtevajo, da jih ješ nad krožnikom.

IMG_2481Adaptacije:

  • Seveda lahko uporabiš tudi sveže listnato testo.
  • Če želiš dobiti lepšo, bolj zlato rjavo barvo testa, posodice pred peko namaži z razžvrkljanim jajcem, lahko ga zmešaš z malo mleka.
  • Baziliko lahko zamenjaš za origano ali drugo začimbo. Če imaš možnost, je bolje dodati sveže začimbe.
  • Posodice lahko napolniš s kakšnim drugim nadevom. Kakšna ideja?