Jan
2

Sirove bombice

Avtorica: Eva Ferme

Objavljati recepte med izpitnim obdobjem je kar izziv, zato se, dragi bralci, opravičujem za malo zmanjšano aktivnost bloga. :) Tudi tokratni recept je slan, saj januarja po vsej decembrski “cukermaniji” pašejo bolj slani prigrizki. A brez skrbi, še vedno bodo glavna domena Cukermajstra sladke stvari. ;) S temle receptom sem se spogledovala kakšno leto, zdaj, ko sem ga končno naredila, mi je kar malo žal, da ga nisem že prej. :)

Priprava: približno 40 minut
Čas peke: 15 – 18 minut
Količina: 17 mafinov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

 • malo več kot 1 čajna žlička suhega kvasa
 • 150 ml tople vode
 • 1 jušna žlica (belega) sladkorja
 • 210 g moke, idealne za vse recepte
 • 225 g čedar sira
 • 0,5 čajne žličke soli
 • 60 g sode bikarbone
 • 1 rumenjak z dvema čajnima žličkama vode
 • grobo mleta sol za posip

Postopek:

1. Najprej pripravi kvasni nastavek: zmešaj dobro čajno žličko suhega kvasa s 150 ml tople vode in eno jušno žlico sladkorja. Pokrij posodo s krpo in pusti na toplem kakšnih 10 minut, da vidiš da je kvas začel vzhajati.

2. Medtem nareži čedar na 18 enakih kosov.

IMG_5246

3. Zmešaj moko in pol čajne žličke soli ter dodaj kvasni nastavek. Zgneti v voljno testo, ki ni več “pacasto” (po potrebi dodaj še malo moke). Testa ni potrebno pustiti, da vzhaja, ampak se kar loti nadaljnega dela.

IMG_5247

3. Testo razdeli na 18 enakih koščkov (daj najprej na pol, nato še polovici na pol itd.).

4. Vzami prvi košček testa, ga oblikuj v kroglico in jo splošči. Na sploščeno kroglico položi kos sira in testo povleci prek tako, da sir ne bo več viden. Manj razpok kot bo vidnih, manj bo sir uhajal iz testenih paketkov. Ponovi s preostalimi koščki testa in sira.

IMG_5249

IMG_5250

5. V velikem loncu zavri približno 3,5 l vode. Ko voda zavre, malo zmanjšaj plamen in počasi sipaj vanjo sodo bikarbono. To počni počasi zato, ker soda povzroča veliko mehurčkov. :)

IMG_5252

6. V vodo (v katero si zmešal sodo bikarbono), ki rahlo vreje, dodaj po nekaj sirovih bombic in jih pusti v vodi 30 sekund. Nato jih odstrani iz vode in položi na peki papir/alu folijo (ne uporabi papirnate brisače, ker so bo le-ta prilepila na bombice). Dodaj novo rundo bombic in ponavljaj postopek dokler ne pokuhaš vseh bombic.

IMG_5254

7. Ohlajene bombice (ohladijo se v nekaj minutah) položi na pekač, ki si ga prej prekril s (suhim) peki papirjem. Pazi, da se bombice med seboj ne dotikajo. Premaži jih z razžvrkljanim rumenjakom, ki si mu dodal dve čajni žlički vode.

8. Bombice potresi z grobo mleto soljo.

IMG_5256

9. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 210 stopinj in peci približno 10 minut, da bodo bombice dobile lepo zlato barvo. Zelo verjetno je, da ti bo nekaj sira steklo ven, nič hudega. :)

IMG_5257

10. Ko so bombice pečene, z vilico potlači sir, ki je stekel ven, nazaj v bombico.

IMG_5259

11. Postrezi še tople, saj mrzle postanejo trde. Če se preveč ohladijo, jih malo pogrej in spet bodo sirna perfekcija. ;)

IMG_5262

IMG_5265

Bombice iz prestinega testa, napolnjene s sirom so ena izmed boljših predjedi, ker je notri res veliiiko sira, od zunaj pa jih obdaja hrustljavo testo za preste. Zna se zgoditi, da takšna predjed zasenči celotno kosilo, ki ji sledi. :)

IMG_5261

Adaptacije recepta:

 • Namesto čedar sira lahko uporabiš kakšen drug sir, a mislim, da je čedar najboljša izbira, ker je ravno prav slan in daje lep poln okus. Bo pa kakšen manj masten sir verjetno zmanjšal kaloričnost teh testenih paketkov.
 • Če imaš kuhinjskega robota, lahko testo pripraviš tudi v njem.
 • Grobo mleto sol lahko nadomestiš z navadno, vendar grobo mleta ustvarja lep videz kristalčkov na bombicah. Lahko pa posip s soljo popolnoma izpustiš ali ga nadomestiš s sezamom ali makom.
 • Če ti uspe, da ti sir ne zleze iz bombic, si moj heroj. :) In seveda, mi moraš nujno povedati, kako ti je to uspelo.

IMG_5269

 

IMG_5274

 

Vir osnovnega recepta: The Slow Roasted Italian – blog.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.