Mar
1

Zelo kokosovi kapkejki

Avtorica: Katarina Pirš

Že nekaj časa imam zelo rada kokosovo mleko kot zamenjavo za mlečne izdelke v peki. Tokrat pa sem se odločila narediti čim bolj kokosove kapkejke, torej tudi s kokosovo smetano, mastjo in moko. Ta recept je tako popolnoma brez mlečnih izdelkov, je pa noter veliko kokosa. :P

Priprava: 30 minut (+ predpriprava prejšnji večer)
Čas peke: 23 minut
Količina: 17 kapkejkov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

  • dve pločevinki kokosovega mleka (polnomastnega)
  • 2 jajci
  • 220 g rjavega sladkorja
  • 125 g topljene kokosove masti
  • 4 žličke ekstrakta vanilije (2+2)
  • 300 g pirine moke
  • 75 g kokosove moke
  • 4 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 50 g sladkorja v prahu

Postopek:

1. Večer pred peko (ali vsaj 8 ur prej) daš obe pločevinki kokosovega mleka v hladilnik. Tako se bo čez čas mleko razdelilo na smetano in vodo.

2. Po toliko urah iz vsake pločevinke previdno izločiš smetano, ki je trdna snov na vrhu pločevinke. Nekje na sredini se začne kokosova voda. Količina smetane je odvisna od proizvajalca in od vsake pločevinke posebej, zato lahko imaš sreče (smetane) malo več, lahko pa manj. Kakšno žlico smetane pustiš v vodi, ostalo pa posebej pospraviš v hladilnik.

3. Zmiksaš jajca, kokosovo mast, sladkor in dve žlički vanilije. Dodaš še kokosovo vodo z malo smetane.

4. Zmešaš pirino in kokosovo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.

5. Drugo mešanico dodaš prvi in premešaš toliko, da se vse razporedi.

6. Maso razporediš v pekač s papirčki, po zvrhano žlico v vsako luknjico. Pečeš 23 minut na 180 stopinjah.

7. Narediš kremo iz smetane, in sicer tako, da zmiksaš kokosovo smetano, ločeno od vode. Dodaš dve žlički vanilije in sladkor v prahu in zmiksaš. Kremo ves čas hraniš v hladilniku, saj ima tendenco, da na sobni temperaturi hitro postane bolj tekoča, kot bi si želeli.

8. Pečene mafine dobro ohladiš, da se krema v stiku z njimi ne bo stopila. Kremo preko nastavka za okraševanje (ali na hitro z metlico) naložiš na mafine. Potreseš z okraski.

9. Mafine, ki so sedaj postali kapkejki, hraniš v hladilniku. (Meni so sicer brez težav dve uri sedeli na mizi, ko smo jih jedeli, ampak mogoče sem imela samo srečo.)

IMG_2624

Krema me je pozitivno presenetila, saj sem pričakovala, da bo dosti manj trdna. Je pa res, da sem jo sladkala manj kot v tem receptu in so se ljudje (oziroma samo eden, ki si to upa :D) pritoževali.

Adaptacije:

  • Klasika: bela moka in sladkor.
  • Zanimivo bi bilo v kremo zmiksati nutello in izpustiti sladkor. To moram sprobati! :)
  • Kapkejki bi lahko bili veganski, če bi izpustila jajca. Si kdo upa poskusiti? :P Morali bi stati skupaj, samo za kokosovo moko me skrbi, da bi znala najagati.
  • Mislim, da lahko tudi v Sloveniji kupiš kokosovo smetano, ki je že ločena od vode (V Maxiju?). Še vedno jo moraš imeti v hladilniku, ampak to odstrani delo z ločevanjem.

IMG_2628

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.