Jul
1

Rustikalna pita z jagodičevjem

Avtorica: Eva Ferme

Pekla sem galette! Ker nisem čisto prepričana kako se to prevaja v slovenščino, sem se odločila za izraz ‘rustikalna pita’. V čem se ta pita razlikuje od navadne pite? Bolj enostavna je, saj za njo ne potrebuješ posebnega pekača za pito pa tudi oblike je lahko zelo poljubne – od kroga in kvadrata do abstraktnega lika. ;)

Priprava: 20 minut + 1 ura za ohlajanje testa
Čas peke: 25-30 minut
Količina: ena pita, premera približno 22 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za testo:

  • 155 g bele moke
  • 30 g koruznega zdroba (to ni enako instant polenti :))
  • 50 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 115 g mrzlega masla
  • 60 ml mrzlega pinjenca oz. mleka z dodatkom limone/kisa

Sestavine za polnilo:

  • 600 g mešanega jagodičevja (svežega ali zamrznjenega, ki si ga odtajal/a)
  • 50 g sladkorja oz. več po potrebi
  • 1 jušna žlica gustina
  • 1 jušna žlica limoninega soka

Sestavine za premaz in posip:

  • 1 jajce + 1 jušna žlica mleka
  • sladkor za posip
  • mandeljni v lističih za posip
  • vanilijev sladoled ali stepena sladka smetana

Postopek:

1. Pripravi testo: zmešaj moko, koruzni zdrob, sladkor in ščepec soli v posodi. Dodaj maslo in vse skupaj zgneti. Na koncu dodaj še pinjenec in vse skupaj zgneti. Testo zavij v pvc folijo in postavi v hladilnik vsaj za 1 uro. Če nimaš pinjenca, lahko podobni učinek dosežeš tako, da v mleko dodaš eno čajno žličko soka limone ali alkoholnega kisa in mešanico pustiš 10 minut stati. Čez 10 minut boš videl/a kako se bodo v mleku naredile grudice in to pomeni, da je mešanica uspela. :)

2. Pripravi polnilo: (odtaljeno) jagodičevje  zmešaj s sladkorjem, gustinom in limoninim sokom.

IMG_1028

IMG_1029

IMG_1030

3. Ohlajeno testo razvaljaj ali pa kar s prsti razvleci po peki papirju v obliko kroga, premera približno 30 cm. Lahko tudi v kakšno drugo obliko, naj te domišljija ponese. ;)

IMG_1026

4. Testo s peki papirjem prestavi v nizek pekač za pečico ali pa okrogli pekač za pito. Na testo nadevaj polnilo, pri čemer bodi pozoren/a, da na testo polagaš le sadje, brez tekočine. Na robu pusti kakšnih 5 cm praznega prostora, da boš pito lahko zavihal/a. Če se ti ob robu nabere kaj tekočine, jo potrosi z malo koruznega zdroba.

IMG_1027

IMG_1034

5. Robove pite zavihaj proti sredini, pomagaj si s peki papirjem, saj zna biti testo precej lepljivo, ko se otopli.

IMG_1035

IMG_1037

6. Pito premaži z mešanico jajca in mleka, posuj s sladkorjem in okrasi z mandeljni v lističih.

IMG_1040

IMG_1044

7. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel/a na 190 stopinj in peci 25-30 minut, da pita dobi lepo zlato barvo.

IMG_1064

8. Ko je pita pečena, jo pusti, da se ohlaja kakšnih 10 minut, nato pa nanjo daj zvrhano kepico vanilijevega sladoleda, stepene sladke smetane ali pa kar oboje in postrezi. :)

IMG_1063

IMG_1057

IMG_1069

IMG_1073

IMG_1075

Tole rustikalno pito sem pekla pri socukermajstrici Katarini – poglej kakšen kjut pekač za pito ima. :) Sama pita ima malo kiselkast okus, tako da jo po potrebi bolj sladkaj ali pa nanjo daj več sladoleda. ;) Okus je odvisen tudi od mešanice jagodičevja – če imaš več malin, je manj kisla, kot če prevladuje ribez ali robide. Je pa zelo osvežilna in poletna pa tudi testo izpade hrustljavo zaradi koruznega zdroba. Najboljša je, ko je še topla in se sladoled počasi topi na njej, je pa dobra tudi ohlajena.

IMG_1078

IMG_1097

IMG_1087

Adaptacije recepta:

  • Koruzni zdrob lahko nadomestiš z moko, ki je lahko tudi pirina, polnozrnata ipd.
  • Testo za pito lahko pripraviš tudi do 3 dni prej in ga hraniš v hladilniku.
  • Jagodičevje lahko sestaviš tudi sam, uporabiš npr. pretežno maline in jagode in dodaš le malo borovnic – če želiš, da vse skupaj izpade bolj sladko. Lahko pa zamenjaš jagodičevje tudi za marelice, slive, breskve …
  • Mandeljne v lističih lahko izpustiš.
  • Sladoled obvezno obdrži. ;)

IMG_1103

Vir osnovnega recepta: blog Sally’s baking addiction.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.