Jul
12

Skutino pecivo

Avtorica: Katarina Pirš

Tokrat objavljam recept svoje babice. Pekla ga je, ko sem bila mlajša, in vedno sem ga pojedla toliko, da me je bolel trebuh. :P Kolač je zelo enostaven za pripravo in hkrati zelo dober, kar je zame zmagovalna kombinacija.

Priprava: 20 minut
Čas peke: 50 min
Količina: za en tortni pekač
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

Za testo:

  • 3 jajca
  • 8 žlic sladkorja
  • 7 žlic olja
  • 8 žlic ostre moke
  • 1 pecilni prašek

Za nadev:

  • 3 jajca
  • 6 žlic sladkorja
  • 0,5 kg pasirane skute
  • 1 lonček kisle smetane
  • prah enega vanilijevega pudinga

Postopek

1. Najprej pripraviš testo. V manjši posodi zmešaš moko in pecilni prašek.

2. 3 jajca za testo ločiš na beljake in rumenjake. Beljake stepeš v trd sneg. Lahko dodaš 2 žlici sladkorja, da postane bolj trd.

3. Zmešaš rumenjake in preostal sladkor (6 žlic), da nastane krema. Nato dodaš olje in spet zmešaš.

4. Rumenjake in moko dobro zmiksaš. Nato v zmes dodaš sneg in pa previdno zložiš noter.

5. Zmes zliješ v namaščen tortni pekač.

IMG_3146

6. Pripravljati začneš nadev. 3 jajca in 6 žlic sladkorja penasto vmešaš. Dodaš skuto in vse skupaj dobro premešaš. Nato dodaš še kislo smetano in prah pudinga. Nastane gladka masa, podobna palačinkini.

7. Maso previdno preliješ čez testo. Ta se bo sicer zmešala s testom, kar je ok. :)

IMG_3151

8. Pekač položiš v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pecivo pečeš 50 min in vmes paziš, da zgoraj ne porjavi preveč (zmanjšaš lahko temperaturo).

9. Po pečenju pecivo ohladiš vsaj na sobno temperaturo in ga postrežeš narezanega na koščke.

IMG_3161

Adaptacije

  • Namesto kisle smetane lahko uporabiš jogurt.
  • Pecivo lahko pečeš v pekaču drugačne oblike. Bodi pa pozoren na to, da se bo pekel primeren čas glede na debelino peciva.
  • Lahko ga narežeš tudi kot torto.

2 komentarja

  • Mia 11. 8. 2015

    Super recept, čeprav moj biskvit je bil v osnovi tako gost in lepljiv, da se ga ni dalo uliti v pekač :) Zdaj, ko se je spekel, je sicer kul, mehek in penast. Sicer sem pa biskvit delala čisto po receptu. Kakšen predlog za naslednjič?

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.