Marshmallow pito sem si želela narediti že nekaj časa in ker mi je ostala skoraj polna vreča marshmallowov od prejšnje sladice, sem se odločila, da bo končno prišla na vrsto. Kot pravi čokoholik sem jo marshmallow penice seveda združila s čokolado. Nastala je zelo dobra in zelo enostavna pita.
Priprava: 15 minut
Čas peke: 15 minut + 25 minut + 3 minute
Količina: ena pita v modelu za torte (premer 26 cm)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
1. V posodi zmešaj kekse in maslo. Mogoče boš uporabil manj masla – odvisno od keksov – zato ga dodajaj sproti in se ustavi, ko so stvari lepo povezane. Maso razporedi po namaščenem pekaču za torto (lahko uporabiš tudi pekač za pito) in jo dobro pritisni na dno – pomagaj si s kakšno tlačilko za hrano. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 160 stopinj, in peci 15 minut.
2. V kozici zmešaj sladko smetano in mleko in jo postavi na srednji ogenj. Ko se mešanica malo segreje, dodaj na koščke nalomljeno čokolado in mešaj, da se čokolada lepo stopi. Stepi dve jajci in ju vmešaj v mešanico s čokolado. Mešanico mešaj toliko časa, da se jajci lepo vmešata – kakšnih 30 sekund. Odstavi z ognja.
3. Čokoladno mešanico vlij na pečeno piškotno podlago in postavi v ventilatorsko pečico, na 160 stopinj. Peci 25 minut – ko daš pekač iz pečice, mora biti pita v trdnem stanju.
4. Na pito razporedi marshmallow penice. Če nisi tako zelo velik ljubitelj penic, jih lahko prej razrežeš na pol. :) V pečici (ki je še vedno na 160 stopinj), vključi zgornje gretje – žar funkcija. Rešetko v pečici pa prestavi malo višje, da bo v zgornji polovici pečice. Postavi pito v pečico in jo ves čas opazuj. Penice namreč dobijo barvo kar naenkrat in če pite ne odstraniš prav čas, jih lahko zažgeš. Pri meni so dobile barvo po kakšnih treh minutah.
5. Zdaj, ko je pita pečena, imaš dve možnosti. Lahko jo postaviš v hladilnik za 3 ure in jo šele nato razrežeš, nato pa vsak kos pogreješ v mikrovalovni pečici za kakšnih 5 sekund – na ta način se bo pita lepo rezala. Lahko jo postrežeš takoj in imaš manj estetske kose, ampak jih ne rabiš pogrevati, saj je marshmallov pena še topla. Jaz sem se očitno odločila za drugo možnost. ;)
Pita je res zelo nasitna, saj ima zelo bogato čokoladno kremo, po vrhu pa še sladke marshmallow penice. A ne skrbi, da je vse skupaj presladko, saj v sami kremi ni nič dodanega sladkorja, če pa marshmallowe razpoloviš, pa dobiš na koncu še manjšo dozo. Priporočam, da jo ješ toplo oz., da jo pogreješ, saj je tako veliko bolj dobra – ko se penice stopijo in vlečejo, mmm … :)
Vir osnovnega recepta: blog Pastry Affair.
Be the first to post a comment.