Mar
10

Torta čokoladni piškotek

Avtorica: Eva Ferme

Včeraj sem pekla torto za bratov rojstni dan. Zaželel si je nekaj bolj čokoladnega, a ker nisem želela delati klasike, sem se odločila, da naredim dve kremi – eno čokoladno in eno z okusom piškotka. Zadela sem v polno, vsi so bili navdušeni. :) Naslednjič bom poskusila še tako, da bom uporabila le piškotek kremo.

Priprava: 10 minut za biskvit + 30 minut za kremi + 30 minut za sestavljanje (+ ohlajanje čez noč)
Čas peke: 24 minut + 12 minut (za biskvitne diske)
Količina: torta premera 26 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za biskvit:

Biskvit vedno pečem tako, da spečem enega večjega, ki ga razrežem na pol in enega manjšega – na koncu dobim 3 približno enako debele diske.

Večji biskvit:

  • 4 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 120 g moke (pol mehke in pol ostre)
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • pol čajne žličke pecilnega praška
  • 2 jušni žlici kakava v prahu

Manjši biskvit:

  • 2 jajci
  • 60 g sladkorja
  • 60 g moke (pol mehke in pol ostre)
  • 1 vanilijev sladkor
  • ena četrtina čajne žličke pecilnega praška
  • 1 jušna žlica kakava v prahu
  • približno 2 dcl mleka za navlažitev biskvitnih diskov

Sestavine za piškotek kremo:

  • 400 g pasirane skute
  • 100 g kisle smetane
  • 250 ml sladke smetane
  • 2 jušni žlici sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 čajna žlička vanilijeve arome
  • 12 ameriških keksov (american cookies), to je paket in pol po navadi

Sestavine za čokoladno kremo:

  • pol litra sladke smetane
  • 300 g jedilne čokolade
  • 2 kremfixa po potrebi
  • okraski za dekoracijo (čokoladne paličice, mrvice ipd.)

Postopek:

1. Najprej pripraviš biskvit – jaz po navadi pečem tako, da spečem enega večjega, ki ga razrežem na pol in enega manjšega; če želiš lahko spečeš tudi vse naenkrat in en velik biskvit dvakrat razrežeš. Zmiksaj vse sestavine za biskvit in ga vlij v pomaščen pekač za torto. Preden daš pekač v pečico ga spusti z višine 15 cm na pult (spodaj postavi kakšno krpo, ker ljudje postanejo živčni, ko pokaš – preverjeno ;)), da izginejo zračni mehurčki. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 180 stopinj. Večji biskvit peci 24 minut, manjšega pa 12 minut.

IMG_5930

IMG_5931

IMG_5932

2. Ko sta biskvita pečena, večjega razreži na pol (s struno za rezanje torte, če jo imaš). Pusti, da se biskvitni diski popolnoma ohladijo.

IMG_5933

3. Pripravi piškotek kremo. V eni posodi zmiksaj sladko smetano. V drugi posodi zmiksaj pasirano skuto in kislo smetano. V posodo s kislo smetano in skuto nežno vmešaj sladko smetano. Mešanici dodaj sladkor v prahu, vanilijev sladkor in vanilijevo aromo. Nasekljaj ameriške kekse na manjše koščke in jih vmešaj v kremo. Daj v hladilnik medtem ko greš pripravljat drugo kremo.

IMG_5936

IMG_5937

IMG_5938

IMG_5939

IMG_5941

IMG_5942

4. Pripravi čokoladno kremo. Jedilno čokolado raztopi v posodi nad vodno paro. Ko je čokolada stopljena, počakaj nekaj minut, da se ohladi. Ta čas stepi sladko smetano čim bolj čvrsto, po potrebi si pomagaj s kremfixi. Ohlajeno stopljeno čokolado vmiksaj v sladko smetano, da se vse lepo premeša. Postavi v hladilnik do uporabe.

IMG_5945

IMG_5946

IMG_5947

IMG_5948

5. Pripravi biskvitne diske – odstrani kožico z biskvita (glej sliko, če ne veš kaj mislim :)). Biskvite dobro navlaži z mlekom. Jaz za tri diske po navadi porabim približno 2 dcl mleka (navlažim po obeh straneh, sem namreč dokaj paranoična, da ne bo presuha torta :)). Disk, ki bo na vrhnjem delu torte po eni strani normalno navlaži, po drugi pa le poškropi – zgornji disk mora biti namreč bolj čvrst.

IMG_5944

IMG_5950

6. Postavi prvi disk na podstavek za torto oz. krožnik oz. tja, kjer boš gradil torto. Okoli postavi obod za torto, da bo torta čim lepše oblike. Na torto nadevaj kremo piškotek – majhno skodelico te kreme si prihrani, da jo boš uporabil za premaz po strani torte. Kremo lepo poravnaj. Nanjo položi drug biskvitni disk.

IMG_5952

IMG_5953

IMG_5954

7. Na drug disk nadevaj čokoladno kremo – spet si prihrani majhno količino te kreme, da jo boš uporabil za premaz po vrhu torte. Kremo lepo poravnaj. Nanjo položi tretji disk.

IMG_5955

IMG_5956

IMG_5957

IMG_5958

8. Torto daj za nekaj časa ohlajati v hladilnik (kakšne tri ure je že fajn, najbolje pa je kar čez noč). Čez torto daj pvc folijo, da se torta ne bo navzela ostalih vonjav iz hladilnika.

IMG_5959

9. Po ohlajanju odstrani pvc folijo in z nožem rahlo zdrsni po notranji strani oboda, čisto ob steni, da kremo ločiš od oboda. Odstrani obod.

IMG_5960

IMG_5961

10. S piškotek kremo premaži stranice torte.

IMG_5962

IMG_5963

11. S čokoladno kremo premaži vrh torte. Ta krema postane kar trda, tako da jo prej malo zmehčaj z žlico, da jo boš lažje razmazal.

IMG_5964

IMG_5965

12. Torto poljubno okrasi – s paličicami po obodu, kakšnim keksom na vrhu …

IMG_5966

IMG_5969

13. Torto daj še vsaj za kakšno uro v hladilnik preden jo postrežeš.

IMG_5977

IMG_5978

IMG_6014

Torta pride res super mešanica čokolade in piškotka, zraven super paše tudi kakavov biskvit, ki pa ni presladek, saj sta že kremi dovolj sladki. Torto je najbolje speči en dan prej, da se lahko čez noč fino ohladi in, da se razvijejo okusi – piškotek se sploh kasneje bolje razvije, saj se keksi prepojijo in stopijo. Je pa potem naslednji dan (torej, 2 dni stara torta) še boljšega okusa. :) Če ti je piškotek okus zelo pri srcu pa naredi kar dvojno količino piškotek kreme in čokoladno kremo izpusti, bo tudi zelooo dobro prišlo. :)

IMG_5994

 

IMG_6010

 

IMG_6031

 

 

Adaptacije recepta:

  • Biskvit lahko uporabiš kateri koli ti je pač pri srcu, vendar najbolj paše kakavov ali čokoladen.
  • Za navlažitev biskvita lahko uporabiš tudi čokoladno mleko – za še bolj čokoladno izkušnjo. :)
  • Če želiš uporabiti celotno kremo, jo mirno uporabi in na koncu torto prelij s stopljeno čokolado.
  • Namesto pasirane skute in kisle smetane lahko uporabiš tudi mascarpone – jaz ga žal nisem mogla, ker sem delala torto brez laktoze (kdaj bo še mascarpone možno kupiti brez laktoze? :().
  • Glede okrasitve ne bom izgubljala besed – uporabi domišljijo. :)

IMG_5981

Vir osnovnega recepta za piškotek kremo: blog mmmuffinsandcompany.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.