Avg
0

Breskove košarice iz vlečenega testa

Avtorica: Eva Ferme

Tele košarice sem naredila enkrat kar tako, mimogrede, ker sem morala porabiti vlečeno testo. Narejene so en-dva-tri in so super posladek po kosilu med tednom, ko se nam ponavadi ne da predolgo stati v kuhinji. :) Uporabiš lahko katero koli sadje pač imaš doma, pomembno je le, da je sočno. :)

Priprava: 15 minut
Čas peke: 20 minut
Količina: 12 košaric v pekaču za mafine
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 2 lista vlečenega testa
  • približno 100 g stopljenega masla
  • 2 zreli breskvi
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 80 g marelične marmelade
  • stepena sladka smetana

Postopek:

1. Lista vlečenega testa položi enega na drugega in površino razreži na 12 enakih kvadratov. Vdolbine modela za mafine s čopičem premaži s stopljenim maslom. Vsak kvadrat vlečenega testa premaži s stopljenim maslom in po dva kvadrata polagaj (enega na drugega) v vdolbine pekača. Pri vlečenem testu pazi, da ga ne raztrgaš, saj se ti posledično lahko košarice primejo na pekač, ko bo skozi luknje pronical sladki sok sadja in marmelade.

IMG_7031

2. Breskvi po želji olupi in ju nareži na majhne koščke. Vse skupaj stresi v kozico, zalij z malo vode (kakšen 0,5 dcl) in potresi s cimetom. Na ognju kuhaj toliko časa, da postanejo mehke – jaz sem jih kuhala kakšnih 5 minut.

IMG_7032

3. V vsako vdolbino z vlečenim testom daj eno čajno žličko marmelade – po želji lahko daš več marmelade. Na marmelado nato porazdeli še kuhane koščke breskev. Z vlečenim testom nato “zapri košarico” (z njim pokrij nadev), a ne čisto do konca. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 180 stopinj in peci približno 20 minut, da se testo zapeče.

IMG_7033

IMG_7034

IMG_7035

IMG_7036

4. Postrezi z žlico stepene sladke smetane.

IMG_7037

IMG_7038

IMG_7040

IMG_7049

Recept je zelo preprost, a vseeno dober za takrat, ko nimamo preveč časa. Če imamo res zrelo sadje, sploh ne potrebujemo sladkorja – tudi marmeladi se lahko izognemo, če pazimo na vnos sladkorja. Košarice so dobre tudi hladne, poleg smetane pa se jim odlično poda tudi sladoled. :)

IMG_7039

IMG_7055

IMG_7043

Adaptacije recepta:

  • Vlečeno testo lahko pripraviš tudi sam ali ga zamenjaš s tanko razvaljanim listnatim testom.
  • Breskve lahko zamenjaš za katero drugo sočno sadje – slive, jagodičevje, marelice  ipd.
  • Marmelado lahko izpustiš ali zamenjaš okus.
  • Dodaš lahko tudi kakšne oreščke ali kokos.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.