Martinovo je na Štajerskem še posebej velik praznik in temu primerno morajo biti vse jedi izboljšane z žlahtno kapljico, tudi sladica. ;) V sodelovanju z Mercatorjem in #KuhaM sem zato naredila sirovo torto z belim vinom in grozdjem. Pa brez skrbi, vino da tortici le prijetno aromo. :)
Priprava: 40 minut
Čas peke: / (čas hlajenja: 2 uri + 1 ura)
Količina: ena torta v modelu za torto premera 22 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Sestavine za piškotno podlago:
Sestavine za grozdje v belem vinu:
Sestavine za kremo:
Sestavine za preliv:
2. Odcedi grozdje in prihrani belo vino, v katerem so se jagode grozdja namakale.
3. Za piškotno podlago: zdrobi kekse v multipraktiku ali blenderju. Kekse prelij s stopljenim maslom in vse skupaj dobro premešaj, po želji dodaj še malo masla, če želiš bolj kompaktno maso. Piškotno maso vtisni na podstavek za torto (ali velik krožnik), kamor si nastavil obod. Maso dobro potlači in vse skupaj daj v hladilnik.
4. Za kremo: namoči lističe želatine v mrzli vodi, da s zmehčajo, nato jih dobro ožmi. V kozico nalij vino, dodaj želatino in raztopi na nizkem ognju. Zmiksaj kremni sirček, sladkor in limonin sok. Mešanici dodaj vino z želatino in vse dobro premešaj. V posebni posodi stepi sladko smetano in jo dodaj mešanici s kremnim sirom in želatino in vse skupaj spet dobro premešaj. Na koncu dodaj še nasekljano grozdje in ga lepo vmešaj v kremo. Kremo vlij na piškotno maso in jo poravnaj. Pusti, da se ohlaja vsaj dve uri (drugače se krema ne bo dovolj strdila).
5. Za preliv: lističa želatine namoči v mrzli vodi, da se zmehčata, nato ju dobro ožmi. V kozico nalij vino in vodo ter dodaj sladkor in želatino in segrevaj na nizkem ognju, da se vse skupaj raztopi. Pusti 5 minut, da se mešanica malo ohladi, nato pa jo previdno vlij na kremo. Postavi v hladilnik še vsaj za kakšno uro.
6. Ko vidiš, da se je preliv strdil, previdno odstrani obod (zdrsni z nožem ob obodu, da bo le-ta lažje odstopil). Poljubno okrasi z grozdjem in limonami in postrezi. :)
Tale tortica super zaokroži martinovo pojedino. Vino ji da prijetno aromo, ki pa ni premočna (tudi moji babici, ki sploh ne pije alkohola, se ni zdela premočna). Pomembno je, da uporabiš sladko vino, saj je to vendarle sladica. Sama sem uporabila laški rizling izbor Eva, vinogradništva Cvitanič in nisem bila razočarana. :)
Vir osnovnega recepta: blog Yue’s handicrafts.
Be the first to post a comment.