Nov
0

Sirova torta z belim vinom

Avtorica: Eva Ferme

Martinovo je na Štajerskem še posebej velik praznik in temu primerno morajo biti vse jedi izboljšane z žlahtno kapljico, tudi sladica. ;) V sodelovanju z Mercatorjem in #KuhaM sem zato naredila sirovo torto z belim vinom in grozdjem. Pa brez skrbi, vino da tortici le prijetno aromo. :)

Priprava: 40 minut
Čas peke: / (čas hlajenja: 2 uri + 1 ura)
Količina: ena torta v modelu za torto premera 22 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za piškotno podlago:

  • 300 g maslenih keksov
  • 150 g stopljenega masla

IMG_7833

Sestavine za grozdje v belem vinu:

  • 240 ml sladkega belega vina (jaz sem uporabila laški rizling)
  • 200 g belega grozdja

IMG_7822

Sestavine za kremo:

  • 250 g kremnega sirčka (Philadelphije)
  • 100 g sladkorja
  • 2 čajni žlički limoninega soka
  • 300 g sladke smetane za stepanje
  • 6 lističev želatine
  • 120 ml vina, v katerem se je namakalo grozdje
  • namočeni koščki grozdja

IMG_7839

Sestavine za preliv:

  • 90 ml vina, v katerem se je namakalo grozdje
  • 15 g sladkorja
  • 0,5 dcl vode
  • 2 lističa želatine
  • grozdje in limona za okras

IMG_7850

 

Postopek:

  1. Za grozdje v belem vinu: jagode grozdja operi in prereži na pol. Odstrani jim koščice in nasekljaj na manjše koščke. Prelij jih z belim vinom in pusti, da se namakajo čez noč (ali pa vsaj nekaj ur, da dobijo aromo po vinu).

IMG_7829

IMG_7831

2. Odcedi grozdje in prihrani belo vino, v katerem so se jagode grozdja namakale.

IMG_78383. Za piškotno podlago: zdrobi kekse v multipraktiku ali blenderju. Kekse prelij s stopljenim maslom in vse skupaj dobro premešaj, po želji dodaj še malo masla, če želiš bolj kompaktno maso. Piškotno maso vtisni na podstavek za torto (ali velik krožnik), kamor si nastavil obod. Maso dobro potlači in vse skupaj daj v hladilnik.

IMG_7834

IMG_7835

IMG_7836

IMG_7837

4. Za kremo: namoči lističe želatine v mrzli vodi, da s zmehčajo, nato jih dobro ožmi. V kozico nalij vino, dodaj želatino in raztopi na nizkem ognju. Zmiksaj kremni sirček, sladkor in limonin sok. Mešanici dodaj vino z želatino in vse dobro premešaj. V posebni posodi stepi sladko smetano in jo dodaj mešanici s kremnim sirom in želatino in vse skupaj spet dobro premešaj. Na koncu dodaj še nasekljano grozdje in ga lepo vmešaj v kremo. Kremo vlij na piškotno maso in jo poravnaj. Pusti, da se ohlaja vsaj dve uri (drugače se krema ne bo dovolj strdila).

IMG_7840

IMG_7841

IMG_7842

IMG_7843

IMG_7844

IMG_7845

IMG_7846

IMG_7847

IMG_7848

IMG_78495. Za preliv: lističa želatine namoči v mrzli vodi, da se zmehčata, nato ju dobro ožmi. V kozico nalij vino in vodo ter dodaj sladkor in želatino in segrevaj na nizkem ognju, da se vse skupaj raztopi. Pusti 5 minut, da se mešanica malo ohladi, nato pa jo previdno vlij na kremo. Postavi v hladilnik še vsaj za kakšno uro.

IMG_7851

IMG_78526. Ko vidiš, da se je preliv strdil, previdno odstrani obod (zdrsni z nožem ob obodu, da bo le-ta lažje odstopil). Poljubno okrasi z grozdjem in limonami in postrezi. :)

IMG_7853

IMG_7855

IMG_7865

IMG_7863

Tale tortica super zaokroži martinovo pojedino. Vino ji da prijetno aromo, ki pa ni premočna (tudi moji babici, ki sploh ne pije alkohola, se ni zdela premočna). Pomembno je, da uporabiš sladko vino, saj je to vendarle sladica. Sama sem uporabila laški rizling izbor Eva, vinogradništva Cvitanič in nisem bila razočarana. :)

IMG_7871

IMG_7860

IMG_7858

Adaptacije recepta:

  • Če želiš tanjšo piškotno podlago uporabi le polovico mase. Če želiš, da se piškoti bolj držijo skupaj pa uporabi še malo več masla. Seveda pa lahko narediš tudi testo za pito, ki ga moraš predhodno speči. Mislim, da bi lahko uporabil tudi tanek biskvit … Skratka, možnosti imaš ogromno. :)
  • Pri vinu pazi, da bo le-to sladko, drugače boš moral maso dodatno sladkati.
  • Namesto Philadelphije lahko uporabiš tudi mascarpone.
  • Namesto lističev želatine lahko uporabiš tudi želatino v prahu ali agar agar.

IMG_7860

Vir osnovnega recepta: blog Yue’s handicrafts.

 

 

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.