Jan
1

Čokoladna presna torta s kokosom in jagodičevjem

Avtorica: Katarina Pirš

Za svoj rojstni dan sem želela pripraviti torto, ki bi jo jedle vse moje sodelavke. To je bila super priložnost, da naredim svojo prvo presno torto, ki se je izkazala za zelo enostavno. V njej je veliko kakava in jagodičevja, meni zelo priljubljena kombinacija. :)

Priprava: 40 minut + nekaj ur za strjevanje torte
Čas pečenja: /
Količina: ena torta v 24-cm pekaču
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

Za spodnjo plast:

  • 110 g orehov
  • 100 g datljev
  • 70 g kokosove moke
  • 20 g kakava v prahu
  • 20 g topljene kokosove masti
  • 2 žlici agavinega sirupa

Za kremo:

  • 270 g indijskih oreščkov (ki si jih prej eno uro namakal v vodi)
  • 3 dl kokosovega mleka
  • 100 g topljene kokosove masti
  • 30 g kakava v prahu
  • 5 žlic agavinega sirupa
  • 100 – 150 g jagodičevja (npr: jagode, maline, borovnice, odmrznjene ali sveže)

Sveže jagodičevje za okrasitev.

Postopek

1. Datljem izločiš koščice (če jih imajo) in jih 10 minut pustiš v vreli vodi.

2. V mikser daš orehe, kokosovo moko in kakav v prahu. Vse skupaj dobro zmiksaš. Nato mešanico streseš v posodo.

FullSizeRender

3. Datlje daš iz vode in v mikser. Dodaš jim še kokosovo mast in zmiksaš na visoki hitrosti. Cilj je, da stvar postane pocasta in v njej ni veliko koščkov datljev.

4. Zmiksane datlje dodaš v posodo z orehi, kokosom in kakavom. Češ zliješ še agavin sirup in z roko dobro pregneteš, da je masa enakomerna in se stvari držijo skupaj.

5. Spodnjo stranico pekača za torto prekriješ s peki papirjem. Vanj preneseš maso in jo enakomerno razporediš po celotni površini. Pomagaš si lahko z ravnim kozarcem, ki ga uporabiš kot valjar.

IMG_3755

6. Pekač postaviš v hladilnik in začneš pripravljati zgornjo kremo.

7. V mikser streseš z vodo napojene indijske oreščke in jih dobro zmiksaš, da se spremenijo v maslo. Nekaj koščkov lahko ostane.

8. Oreščkom dodaš kokosovo mleko (vso “smetano”, ki je na vrhu, in približno polovico kokosove vode), kakav v prahu in agavin sirup. Dobro zmiksaš.

IMG_3759

9. Če si uporabil odmrznjeno jagodičevje, od njega sedaj izloči čim več vode, a ga ne stiskaj, tista voda naj ostane. Jaz sem uporabila odmrznjene jagode in maline ter sveže maline in borovnice.

10. Kremo prelij v posodo in dodaj jagodičevje. Z metlico premešaj.

IMG_3761

11. Kremo s sadjem nato preloži v pekač, nad spodnjo plast. Vse skupaj postavi v hladilnik čez noč, da se strdi. Če nimaš toliko časa, daj torto raje v zmrzovalnik, za približno uro in pol.

12. Kasneje torto okrasi s kokosom in svežim sadjem.

IMG_7070

Torta je dokaj nizka, a zelo nasitna. Je dovolj sladka tudi za tiste, ki ne marajo jesti zdravo.

IMG_7071

IMG_7072

Adaptacije

  • Namesto orehov lahko v spodnji plasti uporabiš kakšne druge oreščke.
  • Agavin sirup lahko zamenjaš za kakšnega drugega.
  • Namesto kokosove masti lahko uporabiš kokosovo olje ali kakšno drugo maščobo.
  • Sadje izbiraj po svoji želji. :)

Vir recepta: The Merry Maker Sisters

Recept je nastal v sodelovanju z Mercatorjevim projektom KuhaM – izziv “pet na dan” (torej pet različnih sadežev ali zelenjav).

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.