Maj
4

Jagodna mascarpone torta

Avtorica: Eva Ferme

Jagodeee. :) Pomlad je tu in z njo jagode. Tokrat sem se odločila narediti sladico iz svežih jagod in čeprav sem bila na začetku malo skeptična, da ne bo pravega okusa, sem bila prijetno presenečena nad rezultatom – nastala je zelo jagodna tortica. Super pri tej sladici je tudi to, da za njo ne potrebuješ pečice. Si moraš pa vzeti malo več časa, saj se mora dobro ohladiti.

Priprava: 4o minut + približno 2 uri za ohlajanje
Čas peke: /
Količina: 6 tortic, premera 7,5 cm oz. ena velika torta, premera 22-24 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za piškotno podlago:

  • 180 g keksov (Gran Cereale, Oreo, Albert ali kaj podobnega)
  • 85 g masla
  • 3 jušne žlice Nutelle
  • 3 jušne žlice rjavega sladkorja
  • 3 jušne žlice kakava v prahu
  • ščepec soli

IMG_6556

Sestavine za jagodni pire:

  • 680 g jagod (+ nekaj dodatnih lepih jagod za okrasitev)
  • 1,5 paket mlete želatine brez okusa
  • 75 g sladkorja
  • pol vanilijevega stroka

Sestavine za mascarpone kremo:

  • 680 g mascarpone
  • 90 g sladkorja v prahu
  • 1,5 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
  • 180 g sladke smetane
  • *300 ml jagodnega pireja

Postopek:

1. Pripravi podlogo za torto: zdrobi kekse – lahko jih zmelješ v multipraktiku ali pa jih daš kar v plastično vrečko in jih zdrobiš z valjarjem. Zdrobljene kekse daj v posodo. Stopi maslo in ga polij po zdrobljenih keksih. Keksom dodaj še Nutello, sladkor, kakav v prahu in sol ter vse skupaj dobro premešaj. Obod od pekača za torto postavi na podstavek za torto (če imaš mini tortice si pripravi vse obode). Maso iz keksov enakomerno razdeli po dnu in jo dobro potlači. Vse skupaj daj počivati v hladilnik, medtem ko pripravljaš ostale stvari.

IMG_6558

IMG_6559

IMG_6560

IMG_6563

IMG_6565

IMG_6566

IMG_6567

IMG_6568

IMG_6570

2. Pripravi jagodni pire: jagode očisti in nasekljaj na manjše koščke. Vanilijev strok prereži in postrgaj semena (semena seveda shrani :)). Koščke jagod daj v večjo posodo oz. ponev in dodaj sladkor, semena vanilijevega stroka in vanilijev strok. Dodaj 3 jušne žlice vode in kuhaj na zmernem ognju tako dolgo, da se jagode zmehčajo – jaz sem kuhala 10 minut. Ko so jagode zmehčane, odstrani vanilijev strok in jagode odcedi. Koščke jagod spasiraj s paličnim mešalnikom ali pa jih kar potlači s tlačilcem za krompir. Pripravi želatino po navodilih proizvajalca. Jagodni pire daj nazaj v ponev, dodaj želatino in kuhaj toliko časa, da se želatina raztopi. 300 ml jagodnega pireja prihrani za mascarpone kremo, ostalo pa shrani za preliv.

IMG_6574

IMG_6575

IMG_6576

IMG_6578

IMG_6581

IMG_6582

3. Pripravi mascarpone kremo: trdo stepi sladko smetano. V drugi posodi zmiksaj mascarpone s sladkorjem v prahu in vanilijevim ekstraktom. Dodaj jagodni pire in zmiksaj. Na koncu dodaj še sladko smetano in vse skupaj dobro premešaj. Kremo vlij na piškotno podlogo in daj počivati v hladilnik za kakšno uro in pol oz. tako dolgo da je krema trdna na otip.

IMG_6584

IMG_6585

IMG_6586

IMG_6587

IMG_6588

IMG_6589

IMG_6590

4. Ko je torta dovolj ohlajena, jo prelij s preostalim jagodnim pirejem – če se ti je vmes že strdil, ga malo segrej, da postane tekoč. Torto postavi nazaj v hladilnik še za kakšne pol ure, da se pire strdi.

IMG_6611

5. Ko je torta popolnoma ohlajena jo vzami iz hladilnika in z nožem zdrsni z nožem ob obodu, da ga boš lahko odstranil. Če si delal mini tortice si nato pomagaj s tlačilko, ki si jo ovil v pvc folijo, da boš lahko odstranil obod.

IMG_6612

IMG_6613

IMG_6615

6. Okrasi z jagodami in postrezi.

IMG_6623

Če delaš mini tortice, je dela malo več, saj moraš vsako posebej spraviti ven iz oboda; če pa delaš eno veliko torto, pa nimaš skoraj nič dela. :) Okus je res super jagoden, piko na i pa da še vanilijev strok.

IMG_6635

Adaptacije recepta:

  • Kekse lahko uporabiš katere koli, ki so po teksturi podobni Albert keksom.
  • Sladkor lahko zamenjaš za rjavega in obratno.
  • Namesto mascarponeja lahko uporabiš filadelfijo.
  • Namesto svežih lahko uporabiš zamrznjene jagode, ki jih prej odtališ, vendar ne bo isti okus.
  • Vanilijev strok je obvezen. :)
  • Namesto mlete želatine lahko uporabiš želatino v lističih.

IMG_6628

Vir osnovnega recepta: cookingchanneltv.com