Jagodeee. :) Pomlad je tu in z njo jagode. Tokrat sem se odločila narediti sladico iz svežih jagod in čeprav sem bila na začetku malo skeptična, da ne bo pravega okusa, sem bila prijetno presenečena nad rezultatom – nastala je zelo jagodna tortica. Super pri tej sladici je tudi to, da za njo ne potrebuješ pečice. Si moraš pa vzeti malo več časa, saj se mora dobro ohladiti.
Priprava: 4o minut + približno 2 uri za ohlajanje
Čas peke: /
Količina: 6 tortic, premera 7,5 cm oz. ena velika torta, premera 22-24 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Sestavine za piškotno podlago:
Sestavine za jagodni pire:
Sestavine za mascarpone kremo:
1. Pripravi podlogo za torto: zdrobi kekse – lahko jih zmelješ v multipraktiku ali pa jih daš kar v plastično vrečko in jih zdrobiš z valjarjem. Zdrobljene kekse daj v posodo. Stopi maslo in ga polij po zdrobljenih keksih. Keksom dodaj še Nutello, sladkor, kakav v prahu in sol ter vse skupaj dobro premešaj. Obod od pekača za torto postavi na podstavek za torto (če imaš mini tortice si pripravi vse obode). Maso iz keksov enakomerno razdeli po dnu in jo dobro potlači. Vse skupaj daj počivati v hladilnik, medtem ko pripravljaš ostale stvari.
2. Pripravi jagodni pire: jagode očisti in nasekljaj na manjše koščke. Vanilijev strok prereži in postrgaj semena (semena seveda shrani :)). Koščke jagod daj v večjo posodo oz. ponev in dodaj sladkor, semena vanilijevega stroka in vanilijev strok. Dodaj 3 jušne žlice vode in kuhaj na zmernem ognju tako dolgo, da se jagode zmehčajo – jaz sem kuhala 10 minut. Ko so jagode zmehčane, odstrani vanilijev strok in jagode odcedi. Koščke jagod spasiraj s paličnim mešalnikom ali pa jih kar potlači s tlačilcem za krompir. Pripravi želatino po navodilih proizvajalca. Jagodni pire daj nazaj v ponev, dodaj želatino in kuhaj toliko časa, da se želatina raztopi. 300 ml jagodnega pireja prihrani za mascarpone kremo, ostalo pa shrani za preliv.
3. Pripravi mascarpone kremo: trdo stepi sladko smetano. V drugi posodi zmiksaj mascarpone s sladkorjem v prahu in vanilijevim ekstraktom. Dodaj jagodni pire in zmiksaj. Na koncu dodaj še sladko smetano in vse skupaj dobro premešaj. Kremo vlij na piškotno podlogo in daj počivati v hladilnik za kakšno uro in pol oz. tako dolgo da je krema trdna na otip.
4. Ko je torta dovolj ohlajena, jo prelij s preostalim jagodnim pirejem – če se ti je vmes že strdil, ga malo segrej, da postane tekoč. Torto postavi nazaj v hladilnik še za kakšne pol ure, da se pire strdi.
5. Ko je torta popolnoma ohlajena jo vzami iz hladilnika in z nožem zdrsni z nožem ob obodu, da ga boš lahko odstranil. Če si delal mini tortice si nato pomagaj s tlačilko, ki si jo ovil v pvc folijo, da boš lahko odstranil obod.
6. Okrasi z jagodami in postrezi.
Če delaš mini tortice, je dela malo več, saj moraš vsako posebej spraviti ven iz oboda; če pa delaš eno veliko torto, pa nimaš skoraj nič dela. :) Okus je res super jagoden, piko na i pa da še vanilijev strok.
Vir osnovnega recepta: cookingchanneltv.com
Ali bo vredu tudi če dam spodaj namesto piškotov testo? In jagode iz kompota?
Lahko daš testo, vendar ga malo navlaži. Jagod iz kompota še nisem uporabila ampak mislim, da se ne bi lepo razpustile in da ne bi bil dovolj izrazit okus … Lahko pa vsekakor uporabiš zamrznjene jagode, ki jih prej odmrzneš. :)
Lahko delam iz zamrznjenih gozdnih sadežev? :)