Začetki na blogu ne bi bili pravi brez mojega najljubšega recepta. Sem namreč velika ljubiteljica limoninih osvežilnih sladic, moja trademark sladica pa je mafin. Recept sem že dostikrat posredovala ljudem, ki so jedli pri meni, zdaj pa ga še ostalim. :) Mafini zahtevajo zaradi limonine lupinice sicer malo več dela kot večina, ampak se, verjemite, splača posebej potruditi.
Priprava: približno 30 min
Čas peke: 23 min
Količina: 12 – 16 mafinov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
1. Če tvoje limone niso neškropljene, jih temeljito umiješ z vročo vodo. Nato jim z drobnim strgalom nastrgaš lupinico. Nastrgane limone prerežeš in jim izstisneš sok.
2. V manjši skledi zmešaš moko, vanilijev sladkor, limonino lupinico, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
3. V veliki skledi penasto umešaš maslo in sladkor, dodaš jajca, jogurt in limonin sok. Dobro premiksaš.
4. K mokri masi dodaš suho in z metlico premešaš samo toliko, da se vse zmeša.
5. Na pladenj za mafine postaviš papirčke ali ga dobro namažeš z maslom. V vsako luknjico v pladnju daš za eno in pol zvrhano žlico mase, kot lahko vidiš na spodnji sliki.
6. Pečeš 23 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj, dokler niso mafini po vrhu malo zlato rjavi.
7. Mafine po želji okrasiš s kremo (na primer tole vanilijevo kremo iz kremnega sira) in jih tako spremeniš v kapkejke (kot sem naredila jaz) ali jih postrežeš kar take, kot so.
8. Dostojanstveno sprejemaš pohvale.
Pri pofotkanih mafinih sem sicer malo odstopila od recepta in dodala še 12 svežih metinih listov, nasekljanih na male koščke. Super je izpadlo.
Težava tega recepta so lahko limone. Če želimo uporabiti njihovo lupinico, je seveda dobro dobiti neškropljene. To pa vedno ne gre, zato se jaz poslužujem tudi temeljitega umivanja z vročo vodo. Pesticidov pač ne bomo jedli. :P Mogoče je tudi kupiti limonino lupinico v vrečki, a se meni sploh ne dopade.
Razlog, da ta recept vsebuje sodo bikarbono in ne le pecilnega praška, sta limona in jogurt. Soda namreč reagira samo, kadar je v stiku s kislino.
V vseh receptih je najbolje uporabiti maslo sobne temperature, kar pa zahteva, da ga iz hladilnika postaviš par ur pred peko. Če si tako pozabljiv/a, kot sem jaz, ga lahko omehčaš v pečici na nižjih temperaturah, ob tem pa pazi, da ne bo stekel po rešetki.
Končni izdelek sem torej okrasila s kremo iz kremnega sira (recept), doma narejenimi čokoladnimi okraski in meto. Cuteness alert! :P
Svoje recepte pogosto spreminjam, zato skoraj nobena od sestavin ni nezamenljiva. Ampak to morda spada v posebno objavo. Opozorila bi le na par stvari:
Vir osnovnega recepta: Knjiga Mafini iz zbirke Kuhinja izbranih okusov, 2006 (stran 37)
Be the first to post a comment.