Maj
1

Pita z jagodami in smetano

Avtorica: Katarina Pirš

Jagode in smetana je zelo klasična kombinacija, ki je klasična z razlogom. Tokrat sem jo pripravila v obliki pite, ki ima dve plati – jagodni nadev in smetanovo kremo. Poleg tega pa je v piti še čokoladno krhko testo. :)

Priprava: približno ena ura, z odmori
Čas pečenja: 15 minut, 30 minut pa je kuhanja
Količina: približno 12 kosov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine

Čokoladno krhko testo:

  • 180 g bele moke
  • četrtina žličke soli
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 125 g mrzlega masla
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta

Jagodni nadev:

  • pol kile jagod
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 1 paketek želatine v prahu

Smetanova/maskarpone krema:

  • 0,2 l smetane za stepanje
  • 250 g maskarpona
  • 4 zvrhane žlice sladkorja v prahu
  • 2 žlički vanilijinega ekstrakta

Okrasitev:

  • 250 g jagod
  • lističi sveže mete

Postopek

1. Najprej pripraviš krhko testo. V mikser zmečeš moko, sol, sladkor in kakav in na hitro pomiksaš, da se sestavine dobro zmešajo med seboj.

IMG_4027

2. Mrzlo maslo narežeš na koščke in ga dodaš v mikser. Vse skupaj miksaš toliko časa, da se maslo lepo porazdeli med ostale sestavine in je mešanica podobna mokremu pesku.

Pred miksanjem

Pred miksanjem

Po miksanju

Po miksanju

3. Nato dodaš mokre sestavine: vanilijin ekstrakt in tri do pet žlic mrzle vode. Vodo dodajaš postopoma in vmes miksaš, saj je cilj, da se v mikserju oblikuje kepa, ki se skupaj vrti okoli. Ko se to zgodi, vzameš testo in mikserja, ga še z rokami dobro pregneteš, nato pa ga oblikuješ v razmeroma tanek disk, ga oviješ v prozorno folijo in ga za pol ure pospraviš v hladilnik. Tako se bo testo malo strdilo, kar bo omogočalo lepo valjanje kasneje.

IMG_4032

IMG_4033

4. Nato lahko začneš pripravljati jagodni nadev. Pol kile jagod umiješ, jim odstraniš listke in jih narežeš na kocke. Spraviš jih v posodo, dodaš še 3 žlice sladkorja in jih približno pol ure kuhaš na majhnem ognju, da se skoraj razgradijo.

IMG_4035

Pred (kuhanjem in) miksanjem

Pred (kuhanjem in) miksanjem

5. Med kuhanjem jagod se je testo verjetno že dovolj shladilo, da ga lahko razvaljaš. Pečico zato ogreješ na 190 stopinj in namastiš pekač za pito s premerom približno 25 cm. Testo razvaljaš na velikost pekača in ga povezneš čez. Oblikuješ ga čisto po pekaču, saj ne sme biti velikih zračnih mehurčkov, ki lahko testo med peko dvignejo. Nato testo še dobro prepikaš z vilico, ravno zato, da zračni mehurčki ne bi bili ujeti.

IMG_4039

6. Čez pekač nato oblikuješ srebrno folijo, da prekriva celotno testo, tudi tu ni fino, da se pojavijo ujeti mehurčki zraka. Čez folijo streseš nekuhan fižol oziroma nekaj, kar bo testo obtežilo, da se med peko ne bo dvignilo (slepa peka). Nato ga daš v pečico za 15 minut. Po tem času oziroma, ko testo po izgledu ni več surovo, fižol in folijo odstraniš in testo pečeš še odkrito 5 minut, da se lepo zapeče. Nato daš testo na stran, da se ohladi.

7. Pol pol ure kuhanja preostale jagode zmiksaš s paličnim mešalnikom (ali v mikserju, če ga nimaš). Tako dobiš lepo malo gosto jagodno omako. Na tem mestu je zelo pomembno, da imaš določeno mero samokontrole in omake ne poješ kar na žlico. To bi malo otežilo pripravo jagodnega dela jagodne pite. :D

IMG_4038

Po (kuhanju in) miksanju

8. Želatino zmešaš s štirimi žlicami vode in počakaš 10 minut, da se dobro napoji. Nato jo dodaš jagodni omaki in jo kuhaš toliko časa, da se popolnoma razgradi. Pazi pa, da omaka vmes ne začne vreti, sicer želatina ne bo delovala.

9. Jagodno omako z želatino še toplo (preden se želatina začne strjevati) zliješ v pekač za pito. Pustiš, da se ta popolnoma strdi.

10. Med čakanjem lahko pripraviš smetanovo kremo. Smetano za stepanje dobro zmiksaš, da postane trdna. Nato jo zmiksaš z maskarponejem, sladkorjem in vanilijo. Ko se jagodna omaka v pekaču strdi, čez njo premažeš smetanovo kremo.

11. Pito obložiš s preostalimi jagodami in lističi mete. Serviraš jo ohlajeno.

IMG_7494

Pita ima torej čokoladno testo in dve super plasti: jagode in smetano. Dodatne jagode in metana vrhu pa super zaokrožajo sladico in ji dajo pridih svežine.

IMG_7491

Adaptacije

  • Za krhko testo ni nujno, da je čokoladno, je pa ta izbira priporočljiva. :D
  • Namesto smetanove kreme bi lahko uporabili tudi filadelfijino ali pa kakšno drugo. Imaš kakšno idejo?
  • Na enak način bi lahko naredili tudi na primer malinino ali borovničevo pito.
  • Lističe mete lahko seveda izpustimo.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.