Jul
0

Malinova limonada

Avtorica: Katarina Pirš

V teh vročih dneh si lajšamo življenje s skrivanjem v senci in pitjem hladnih pijač. Prav zato jaz obožujem limonado, v katero rada dodam še kakšno zanimivo sestavino. Mojo limonado z baziliko in ingverjem si lahko na primer ogledaš na tej povezavi. Tokrat pa sem pripravila limonado z malinami in meto, ki ima lepo rozasto barvo.

Priprava: 15 minut
Čas peke: /
Količina: literski vrč
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

  • 3 limone
  • približno 10 svežih malin
  • približno 8 lističev mete
  • tekoče sladilo po okusu (med, javorjev sirup, agavin sirup ali podobno)
  • voda
  • led po potrebi

Postopek

Postopek je seveda izredno enostaven.

1. Limone ožameš in sok zliješ v vrč.

2. Maline umiješ in jih dodaš limoninemu soku.

3. Lističe mete spereš pod vodo, jih zmečkaš v pesti, da spustijo nekaj vonja, in jih dodaš v vrč.

4. Skoraj do vrha vrča naliješ vodo. Nato s kuhalnico ali drugim pripomočkom maline potlačiš (najlažje ob rob vrča), da spustijo barvo in okus.

5. Dodaš še sladilo (predlagam žlico po žlico, vmes pa lahko poskusiš, če ti sladkoba že ustreza). Količina sladila v limonadi je zelo individualna stvar, zato ti prepuščam odločitev. :) Lahko pa sladilo tudi čisto izpustiš.

6. Po potrebi limonadi dodaš led ali pa jo za nekaj ur postaviš v hladilnik. Čisto ok pa je tudi, če jo spiješ takoj.

7. Uživaš v sveži limonadi.

Tale limonada je super stvar tudi za piknike ali večje družbe, saj je lahko hitro narediš zelo veliko, gosti pa bodo impresionirani zaradi zanimive barve. :) Če želiš biti še bolj fancy, pa lahko okrasiš kozarce s slamicami, rezinami limone, meto in malinami.

 

Adaptacije

  • Sladkanje te pijače je čisto po tvoji želji. Kar še nisem omenila, je, da lahko uporabiš tudi sladkor. Najbolje ga je stopiti v manjši količini tople vode in ga nato zliti v limonado. V tem primeru priporočam hlajenje.
  • Namesto malin lahko uporabiš tudi kakšen drugi gozdni sadež, npr. robide, borovnice …
  • Limone lahko zamenjaš za limete.
  • Meto lahko tudi izpustiš ali namesto nje uporabiš meliso.