Sep
5

Ultimativni recept za mafine

Avtorica: Katarina Pirš

Mafine in kapkejke sem pripravila že neštetokrat in vsakič jih naredim malo drugače, s kakšno drugačno sestavino ali kremo. To pa mi ne bi uspevalo, če ne bi imela super osnovnega recepta za mafine, kateremu le kaj dodam, osnova pa je vedno ista. Ta recept uporabim v veliki večini primerov, seveda pa so izjeme – ko potrebujem zelo čokoladne mafine, se na primer poslužim tega recepta. Za vse “klasične” oblike mafinov pa priporočam izhajati iz spodnjega recepta.

Priprava: 40 minut
Čas peke: 23 minut
Količina: 12 – 18 kolačkov (odvisno od velikosti in dodatkov k receptu)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

 • 2 jajci
 • 160 g sladkorja
 • 125 g mehkega masla
 • 250 g navadnega tekočega jogurta
 • 1 žlička ekstrakta vanilije
 • 240 g moke
 • 2,5 žličke pecilnega praška
 • 0,5 žličke sode bikarbone

Postopek

1. Jajca ubiješ v večjo posodo in jih zmiksaš. Nato dodaš sladkor, spet zmiksaš, nato še maslo. Spet zmiksaš, in sicer toliko, da se maslo čim bolj razpusti (vseeno pa lahko ostale malo grudasto). Nato doliješ še jogurt in vanilijo ter še enkrat premiksaš, da se vse sestavine premešajo.

Opomba: Maslo naj bo mehko, a ne stopljeno – to storiš tako, da ga približno dve uri ali malce dlje pustiš na sobni temperaturi.

2. V manjši skledi zmešaš moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.

Opomba: soda reagira le ob prisotnosti kisline, v tem primeru jogurta. V primeru, da v receptu ni nič kislega, jo zamenjamo s pecilnim praškom, ki za reakcijo ne potrebuje kisline.

3. Mešanico moke počasi dodajamo v tekoči del mase (na primer najprej polovico, nato pa dvakrat po četrtino). Z metlico ali kuhalnico vmes mešamo ravno toliko, da se sestavine dobro premešajo in nimamo suhih grudic. Pri tem ne uporabljamo mikserja, ker bi se masa preveč premešala in bi mafini nastali zbiti.

Namig: Iz mase, ki je bolj tekoča (lahko tudi čisto tekoča, odvisno od recepta in želenega izdelka) nastanejo mafini, ki so bolj sočni, a ne vzhajajo zelo visoko. Bolj kot je masa kompaktna, bolj visoki bodo mafini, a hkrati tudi suhi.

4. V pekač za mafine nastavimo papirčke, nato pa maso z žlico nadevamo v papirčke – v vsakega približno zvrhano žlico in pol. Jaz si pri tem pomagam še z manjšo žlico, da maso postrgam z velike.

Opomba: Koliko mase boš nadeval v papirčke, je čisto tvoja odločitev, ali želiš imeti zelo zvrhane mafine ali ne. Jaz imam raje manjše, saj nanje dodam še kremo, kar je lažje, če je površina bolj ravna. Če je masa zelo tekoča, pa mafini v vsakem primeru ne bodo zelo zrasli.

5. Mafine pečeš na 180 stopinj celzija. Moja pečica potrebuje 23 minut, enkrat vmes pa mafine obrnem za 180 stopinj, ker en kot pečice peče manj kot ostali. Ker je vsaka pečica drugačna, priporočam, da si po 20 ali celo 18 minutah pozoren na mafine – pripravljeni so, ko so zlato rjavi in prestanejo test zobotrebca (ko ga zapičiš v mafin, se nanj prime zelo malo mase).

Opomba: Ker so to majhne tortice, se razmeroma hitro prepečejo, že kakšni dve minuti lahko naredita veliko, zato je ob prvih pekah res potrebno biti pozoren.

6. Mafine nato vzameš iz pečice, pustiš, da se malo ohladijo, in prestaviš na pladenj. Jaz to najraje počnem z vilico, da ne bi še mehkih mafinov pomendrala s prsti in se pri tem še opekla.

7. Po želji mafinom dodaš kremo in jih spremeniš v kapkejke (cupcakes). Pri tem je potrebno biti pozoren, da so mafini vsaj na sobni temperaturi in ne več topli – sicer se bo krema ob stiku z njimi enostavno stopila. Kremo lahko dodaš kar z žlico ali drugim pripomočkom, lahko pa uporabiš nastavek in vrečko za okraševanje.

Tako, po tem postopku ne bi smelo iti nič narobe. So pa taki mafini precej pusti, zato je v maso potrebno dodati nekaj, ki jim bo dalo okus, in sicer:

a) tekočine

 • limonin sok,
 • sok pomaranče,
 • čežana …

Takšne sestavine dodamo na koncu v tekočo maso. Da ta ne nastane preveč tekoča, ji je smiselno v tem primeru dodati manj jogurta, kot smo načrtovali – približno toliko, kolikor bomo dodali nove tekočine. Pri tem pa priporočam, da vseeno dodamo vsaj polovico jogurta po receptu.

b) moke ali druge mlete sestavine

 • ajdova moka,
 • mleti mandlji,
 • mlet kokos …

Takšne sestavine vmešamo v suho mešanico – zamenjamo jih za moko, torej moke dodamo za toliko manj, kolikor smo dodali druge sestavine. Če ta sestavina ob stiku s tekočino ne postane lepljiva kot moka, je tega potrebno dodati dosti manj kot moke, sicer se mafini ne bodo dobro držali skupaj. Dve tretjini moke in ena tretjina npr. mletih mandljev je še ok razmerje.

c) začimbe

Suhe začimbe, kot so cimet ipd., dodamo v suho maso, različne ekstrakte, likerje ipd. pa v tekočo.

d) sestavine v koščkih

 • koščki čokolade,
 • sveže narezano sadje,
 • suhe brusnice …

Te sestavine dodamo čisto na koncu, ko smo tekočo in suho maso že zmešali – previdno jih vmešamo v maso. Namesto tega ni potrebno ničesar odstraniti, bomo pa zato dobili več mase (mislim, da se nihče ne bo pritoževal). Teh sestavin lahko dodamo kar precej, mora pa seveda vseeno biti osnovne mase dosti več, saj se te sestavine same od sebe ne bodo držale skupaj.

Adaptacije

Kot vedno lahko eksperimentiramo tudi z osnovnimi sestavinami. Moko lahko uporabimo tudi črno, pirino … Namesto sladkorja lahko dodamo kakšno drugo sladilo, npr. med. Vanilijo lahko izpustimo, če dodamo kakšne druge začimbe …

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.