Temperature se višajo, poletje je že skoraj tu in zato je tudi današnji recept obarvan poletno. Tole limonino pecivo, ki ga dopolnjujejo maline in maslena piškotna podlaga, je hudo osvežilno in ko ga poskusiš kar vidiš palme in morje. ;) Šalo na stran, pecivo je res sočno pa še zelo enostavno in hitro se ga pripravi, najbolje en dan prej, da se ponoči dobro ohladi.
Priprava: 20 minut
Čas peke: 22 minut + 35 minut (+ vsaj 4 ure hlajenja oz. čez noč)
Količina: torta premera 23 cm / pekač 20 x 20 cm
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
Sestavine za piškotno podlago:
Sestavine za nadev:
1. Pripravi piškotno podlago: v posodi zmešaj moko, sladkor v prahu, limonino lupinico in ščepec soli. Dodaj mrzlo maslo in zgneti. Masa se bo malo drobila, ampak nič hudega, obljubim, da se bo držala skupaj, ko bo spečena. :) Pekač obloži s peki papirjem ali ga premaži z maslom in vanj vtisni maso. Postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo predhodno ogrel/a na 175 stopinj in peci 22 minut, da zlato porjavi. Ko je podloga pečena jo pusti ohlajati 15 minut (kar v pekaču, ker boš dal/a zadevo še enkrat peči) in medtem pripravi polnilo.
2. V posodi zmešaj mascarpone, sladkor in grški jogurt. Dodaj jajci in rumenjak in vse skupaj še enkrat zmešaj. Dodaj gustin, limonino lupinico, limonin sok in vanilijev ekstrakt in vse skupaj dobro zmešaj.
3. Na ohlajeno piškotno podlago namaži malinin džem. Nanj previdno vlij maso z mascarponejem in vse skupaj poravnaj. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki je še vedno ogreta na 175 stopinj in peci približno 35 minut. Krema lahko malo porjavi, ampak ne preveč, ko pekač malo “porukaš” se mora na sredini še malo tresti. :)
4. Ko je pecivo pečeno, pusti, da se ohlaja na sobni temperaturi eno uro (ves čas ga pustiš v pekaču). Po eni uri pekač pokrij s pvc folijo in ga prestavi v hladilnik za vsaj 4 ure, najbolje pa kar čez noč, da bo res fino ohlajen.
5. Ko je pecivo ohlajeno odstrani obod, ga okrasi in postrezi. Zraven lahko postrežeš stepeno smetano.
Nad tem pecivom so bili vsi tako navdušeni že takoj, ko je bilo spečeno, da so zahtevali, da ga postrežem že po 3 urah ohlajanja. Sicer je bilo odlično, vendar se je videlo, da bi bilo fajn, če bi bilo še malo bolj ohlajeno, saj niti še ni bilo čisto strjeno. Naslednji dan pa je bilo absolutno božansko. Kako tudi ne bi bilo – podlaga ima okus kot maslen angleški shortbread piškot, limonina krema je kiselkasto-sladka in zelo osvežilna in se odlično dopolnjuje s kiselkasto-sladkim okusom malininega džema, skratka poletje na krožniku. :) Res pa ti zelo priporočam, da ga narediš en dan prej, če želiš res najboljši okus.
Vir osnovnega recepta: blog Well Plated by Erin.
Be the first to post a comment.