Maj
2

Limonino pecivo z malinami

Avtorica: Eva Ferme

Temperature se višajo, poletje je že skoraj tu in zato je tudi današnji recept obarvan poletno. Tole limonino pecivo, ki ga dopolnjujejo maline in maslena piškotna podlaga, je hudo osvežilno in ko ga poskusiš kar vidiš palme in morje. ;) Šalo na stran, pecivo je res sočno pa še zelo enostavno in hitro se ga pripravi, najbolje en dan prej, da se ponoči dobro ohladi.

Priprava: 20 minut
Čas peke: 22 minut + 35 minut (+ vsaj 4 ure hlajenja oz. čez noč)
Količina: torta premera 23 cm / pekač 20 x 20 cm
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za piškotno podlago:

  • 100 g moke
  • 30 g sladkorja v prahu
  • pol čajne žličke limonine lupinice
  • ščepec soli
  • 90 g mrzlega masla

Sestavine za nadev:

  • 450 g mascarpone sirčka
  • 100 g sladkorja
  • 70 g grškega jogurta
  • 2 jajci + 1 rumenjak
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • 2 čajni žlički limonine lupinice
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 čajni žlički gustina
  • 250 g malininega džema ali malinine omake
  • maline, limona ipd. za okrasitev

Postopek:

1. Pripravi piškotno podlago: v posodi zmešaj moko, sladkor v prahu, limonino lupinico in ščepec soli. Dodaj mrzlo maslo in zgneti. Masa se bo malo drobila, ampak nič hudega, obljubim, da se bo držala skupaj, ko bo spečena. :) Pekač obloži s peki papirjem ali ga premaži z maslom in vanj vtisni maso. Postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo predhodno ogrel/a na 175 stopinj in peci 22 minut, da zlato porjavi. Ko je podloga pečena jo pusti ohlajati 15 minut (kar v pekaču, ker boš dal/a zadevo še enkrat peči) in medtem pripravi polnilo.IMG_0580

IMG_0581

IMG_0583

2. V posodi zmešaj mascarpone, sladkor in grški jogurt. Dodaj jajci in rumenjak in vse skupaj še enkrat zmešaj. Dodaj gustin, limonino lupinico, limonin sok in vanilijev ekstrakt in vse skupaj dobro zmešaj.

IMG_0584

IMG_0586

3. Na ohlajeno piškotno podlago namaži malinin džem. Nanj previdno vlij maso z mascarponejem in vse skupaj poravnaj. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki je še vedno ogreta na 175 stopinj in peci približno 35 minut. Krema lahko malo porjavi, ampak ne preveč, ko pekač malo “porukaš” se mora na sredini še malo tresti. :)

IMG_0587

IMG_0588

4. Ko je pecivo pečeno, pusti, da se ohlaja na sobni temperaturi eno uro (ves čas ga pustiš v pekaču). Po eni uri pekač pokrij s pvc folijo in ga prestavi v hladilnik za vsaj 4 ure, najbolje pa kar čez noč, da bo res fino ohlajen.

IMG_0589

5. Ko je pecivo ohlajeno odstrani obod, ga okrasi in postrezi. Zraven lahko postrežeš stepeno smetano.

IMG_0590

IMG_0595

IMG_0598

IMG_0596

Po treh urah hlajenja, ko še ni čisto strjeno pecivo.

Po treh urah hlajenja, ko še ni čisto strjeno pecivo.

IMG_0610

IMG_0614

Nad tem pecivom so bili vsi tako navdušeni že takoj, ko je bilo spečeno, da so zahtevali, da ga postrežem že po 3 urah ohlajanja. Sicer je bilo odlično, vendar se je videlo, da bi bilo fajn, če bi bilo še malo bolj ohlajeno, saj niti še ni bilo čisto strjeno. Naslednji dan pa je bilo absolutno božansko. Kako tudi ne bi bilo – podlaga ima okus kot maslen angleški shortbread piškot, limonina krema je kiselkasto-sladka in zelo osvežilna in se odlično dopolnjuje s kiselkasto-sladkim okusom malininega džema, skratka poletje na krožniku. :) Res pa ti zelo priporočam, da ga narediš en dan prej, če želiš res najboljši okus.

Naslednji dan, ko je pecivo popolnoma ohlajeno.

Naslednji dan, ko je pecivo popolnoma ohlajeno.

IMG_0624

IMG_0619

IMG_0625

Adaptacije recepta:

  • Za piškotno podlago lahko uporabiš tudi pirino ali kakšno drugo moko.
  • Namesto mascarpone sirčka lahko uporabiš filadelfijo ali pasirano skuto.
  • Namesto limone in limonine lupinice lahko uporabiš limeto in limetino lupinico.
  • Namesto malininega džema lahko uporabiš jagodni, borovničev ipd. džem.

IMG_0599

IMG_0623

Vir osnovnega recepta: blog Well Plated by Erin.