Kot Cukermajstrica močno verjamem, da si moramo življenje narediti sladko. To pa ne velja le za slaščice po kosilu, jaz si še posebej rada posladkam zajtrk. Mi je pa obenem pomembno, da dneva ne začnem z dozo cukra, ampak z nečim bolj zdravim. Idealno je torej dan začeti z granolo, jogurtom in sadjem.
Recept za granolo sem objavila že davnega leta 2014, z njim pa sem od takrat precej eksperimentirala. Že zelo zgodaj sem vanjo dodala kakav in o tem objavila tudi utrinek, vmes pa sem pripravila in objavila tudi granolo z ingverjem in orehi (utrinek). Skozi vse to eksperimentiranje verjamem, da sem prišla do popolnega recepta za čokoladno (oziroma kakavovo, če želimo biti pikolovski) granolo z mandlji in brusnicami.
Priprava: 30 minut
Čas peke: 20 minut
Količina: Približno 2 litra, za veliko zajtrkov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
1. V veliki posodi zmešaš ovsene kosmiče, kakav in sol.
2. Dodaš med, vanilijo in olje. Z roko dobro pregneteš, da se vsi ovseni kosmiči (tudi tisti čisto na dnu) dobro prekrijejo z medom. Ta korak je najpomembnejši, saj ne želimo dobiti kep medu ali suhih kosmičev.
3. Mandeljne narežeš na koščke in jih vmešaš v kosmiče (najlažje spet z roko).
4. Mešanico ovsenih kosmičev enakomerno razporediš na velik nizek pekač, prekrit s peki papirjem. Pečeš 15 minut na 150 stopinj celzija, nato kosmiče premešaš (še posebej na robovih, kjer najhitreje postanejo preveč zapečeni) in pečeš še 5 minut, dokler niso lepo zlato rjavi.
5. Med peko narežeš brusnice in jih vmešaš v kosmiče, ko jih daš iz pečice.
6. Granolo pustiš, da se na pladnju ohlaja, vmes pa jo na približno 20 – 30 minut premešaš, da se ne sprime preveč.
7. Ko je granola sobne temperature, jo hraniš v neprodušno zaprti posodi, da ostane dobra še vsaj en mesec. Za zajtrk pa jo potreseš po jogurtu in/ali narezanem sadju.
Be the first to post a comment.