Mar
3

Pita piškoti z jagodami

Avtorica: Eva Ferme

V tokratnem receptu sem združila dve sladici – pito in piškote in nastal je hibrid “pita piškoti”. Poleg tega, da imajo piškoti kjut faktor, ker so kot male košarice oz. pitice, imajo še nekaj – božanski okus. Ne, ne pretiravam – jedci ves čas brundajo “mmmm”, ko jih mlaskajo. :)

Priprava: 45 minut
Čas peke: 15 minut
Količina: 16 piškotov premera približno 6 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za piškote:

 • priljubljeno testo za pito, najbolj pa priporočam tega, saj ima odličen okus po lešnikih

Sestavine za jagodno polnilo:

 • 300 g jagod, narezanih na manjše koščke
 • 75-100 g sladkorja (odvisno od sladkosti jagod)
 • 1 jušna žlica gustina (škroba)

Sestavine za posip:

 • 1 jajce
 • rjavi sladkor za posip
 • cimet za posip
 • po želji še vanilija za posip

Postopek:

1. Pripravi krhko testo za pito, ki ti je najljubše. Jaz sem se odločila za krhko lešnikovo testo za pito, ker vsebuje pražene lešnike in je že samo po sebi tako dobro, da skoraj ne bi potreboval jagodnega nadeva. Skoraj. ;) Sem pa maslo zamenjala za kokosovo maščobo in je bilo tudi super (če nisi ljubitelj/ica kokosa naj te potolažim, da nima nič okusa po kokosu). Pusti, da testo počiva v hladilniku vsaj pol ure in med tem pripravi nadev.

2. Za nadev jagode nareži na manjše koščke in jih daj v ponev, ki ima premaz proti prijemanju. Dodaj sladkor in kuhaj na srednje velikem ognju. Jagode bodo kmalu začele spuščati vodo pa tudi sladkor se bo razpustil, zato brez skrbi – ni potrebno dodajati vode in ne bo se vse skupaj prijelo. Ko se že nabere nekaj tekočine, dodaj še gustin in vse skupaj kuhaj toliko časa, da se jagode zmehčajo in tekočina zgosti v konsistenco sirupa. Jaz sem vse skupaj kuhala 8 minut, odvisno pa je od tega kako velike koščke jagod imaš.

3. Testo za pito razvaljaj na tanko (približno 4 mm). Z modelčkom ali pa kar kozarcem izreži kroge, ki bodo podloga piškotom. Imej v mislih, da boš polovico testa porabil/a za trakove, ki bodo tvorili mrežo na nadevu. Kroge položi v primerno velik pekač, jaz sem uporabila kar tistega, ki je priložen pečici.

4. Na kroge položi nadev – po občutku (jaz sem na vsak krog dala malo manj kot eno žlico). Iz preostalega testa izreži ozke trakove in jih položi čez nadev na piškotih, da dobiš mrežo, ki je značilna za pite.

5. Jajce razžvrkljaj in z njim premaži mreže piškotov. Po piškotih potrosi sladkor in cimet (pazi, da se ti cimet ne vsuje preveč) in po želji še vanilijo.

6. Pekač postavi v pečico, ki si jo predhodno ogrel/a na 200 stopinj (ventilatorsko na 185) in peci 15 minut oz. toliko, da piškoti dobijo lepo zlato-rjavo barvo.

7. Postrezi še tople, ker so takšni najbolj popolni. :)

Piškoti so res odlični, tako mrzli kot topli, čeprav moram priznati, da so topli še malenkost boljši. Zato ti predlagam, da jih malo pogreješ v mikrovalovni pečici, v kolikor so se ti ohladili. V tem primeru se zna zgoditi, da se boš moral/a boriti za zadnji piškot. ;)

Adaptacije recepta:

 • Izberi svoje najljubše testo za pito.
 • Jagode v nadevu lahko zamenjaš za maline, robide, borovnice, breskve, slive, marelice … Vidiš, kam grem s tem, kajne? :)
 • Piškote lahko potrosiš tudi z belim sladkorjem, jaz sem izbrala rjavega zato, ker ima večje kristale, saj sem želela, da so kristali vidni na piškotu.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.